
"Voedsel Ten slotte merken de onderzoekers in hun studie ook nog eens op dat de enorme hoeveelheid honden op aarde – naar schatting worden er meer dan 1 miljard honden als huisdier gehouden – vraagt om enorme hoeveelheden hondenvoer. En de productie daarvan vereist veel land en water en brengt een flinke CO2-uitstoot met zich mee."
"PlantenMaar niet alleen wilde dieren hebben last van de aanwezigheid van honden; ook planten worden er niet blij van, zo tonen Gilson en collega's aan de hand van eerdere studies aan. Zo kunnen honden – middels hun plas en poep – de rem zetten op de groei van planten. "De stikstofhoudende bestanddelen van hun plas en poep (zoals ureum, urinezuur en ammoniak) hopen zich op in de bodem, zeker in gebieden waar veel honden actief zijn en dat kan een negatief effect hebben op de micro-organismen die in die bodem voorkomen en waar veel planten van afhankelijk zijn," legt Gilson uit. Hoewel er ook wel aanwijzingen zijn dat uitwerpselen van honden in sommige situaties dienst kunnen doen als een soort 'meststof' is het netto-effect wanneer plas en poep van honden zich in een bepaald gebied concentreert, toch echt negatief. "De stikstof- en urinezuurzouten belemmeren dan bijvoorbeeld de wateropname van planten."
Chemicaliën ter zee en in de luchtEn daar blijft het niet bij. "Hondenafval (oftewel: hun plas en poep, red.) draagt ook bij aan de vervuiling van waterwegen," vertelt Bateman. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat giftige stoffen, afkomstig uit chemische middelen die worden gebruikt om honden schoon te maken en te beschermen tegen parasieten hun weg weten te vinden naar ecosystemen in de zee…en in de lucht. "Wat mij wel verraste, was de ontdekking van chemicaliën afkomstig uit vlooienmiddelen, in de nesten van vogels," vertelt Gilson. En onschuldig is dat niet; recent onderzoek toont aan dat deze chemicaliën in nesten tot meer sterfte onder jonge vogeltjes leiden. Het roept natuurlijk de vraag op hoe die chemicaliën in die nesten belanden. En daarvoor kijken de onderzoekers toch echt naar de hondenbaasjes. Het lijkt erop dat zij vogels soms bewust toegang geven tot verloren of uitgeborstelde hondenharen, zodat de vogels die kunnen gebruiken als nestmateriaal. "Wanneer die hondenvacht echter sporen bevat van chemische insecticiden – bijvoorbeeld door vlooienbehandelingen – kan deze goedbedoelde geste dodelijke gevolgen hebben," waarschuwt Gilson."

