Verhoogd risico op Borstkanker  bij overmatig Desinfecteren:

Werknemers van de GGD hebben sinds het begin van de coronacrisis te vaak hun handen moeten wassen met desinfectiemiddel. Dat heeft geleid tot mogelijke gezondheidsrisico's. Te vaak handen wassen met ethanol verhoogt het risico op borstkanker. 

Dat schrijven de GGD's vandaag in een interne brief aan hun personeel, die in het bezit is van deze krant. De gezondheidsdiensten hebben de desinfectierichtlijnen inmiddels aangepast. De zorgen betreffen handwasmiddelen waarin ethanol verwerkt is. Die geven bij zeer frequent gebruik onder meer een licht verhoogde kans op borstkanker, concludeerde het RIVM begin juni. Volgens de wet mogen mensen hun handen maximaal 32 keer per dag met dit soort desinfectiemiddelen wassen. 

Bij de GGD gebeurde dit als gevolg van interne richtlijnen vaker, in de teststraat bijvoorbeeld na elke afgenomen test. Een werknemer verklaart tegenover deze site dat hij in een shift van zes uur wel 150 mensen test, en dus ook 150 keer zijn handen desinfecteert.


Ethanol (alcohol) is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden. Het wordt daarom vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld in desinfecterende handgels. Ethanol heeft ook eigenschappen waardoor het ernstige ziekten kan veroorzaken. Voorbeelden zijn kanker of een verminderde vruchtbaarheid. Ook kan het de ontwikkeling van een ongeboren kind beïnvloeden.  https://www.rivm.nl/publicaties/beoordeling-van-gezondheidsrisicos-bij-gebruik-van-ethanol-bevattende-handgel


Het RIVM roept nogmaals op de handen met water en zeep te wassen en alleen als het niet anders kan handgel te gebruiken. Naarmate iemand namelijk meer handgel met ethanol gebruikt, neemt de kans op borstkanker 'zeer licht' toe, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/kans-op-borstkanker-neemt-zeer-licht-toe-bij-overmatig-smeren-van-handgel/

Brandweer waarschuwt voor mogelijk brandgevaar bij ontsmettende handgels:

Brandweer waarschuwt voor mogelijk brandgevaar bij ontsmettende handgels:

De brandweerzone Vlaams-Brabant West waarschuwde op Facebook over brandgevaar bij ontsmettende handgels. Die bevatten immers alcohol waardoor ze ontvlambaar zijn. De zone verwijderde intussen het bericht omdat de discussie over het mogelijke brandgevaar uit de hand liep. De brandweer raadt wel aan voorzichtig zijn.

Volgens het initiële bericht had een brandweerman uit een andere zone eerste- en tweedegraads brandwonden opgelopen door de combinatie van de ontsmettende handgel en statische elektriciteit. Er werd aangeraden om de handgels dus goed open te wrijven en om niet onmiddellijk bepaalde oppervlakken aan te raken.